Artikelen

mark-boeken

De potentie van het puberend brein: https://www.academiepsychodrama.com/publicaties/artikelen/potentie-puberend-brein

Waarom verslapen pubers zich zo vaak? Waarom zijn zij het ene moment zo volwassen en het volgende moment zo onmogelijk? Waar komt die tegenstrijdigheid vandaan tussen verantwoordelijk gedrag en ondoordachte risicovolle keuzes? Kunnen zij eigenlijk wel zelfstandig plannen? Hoe komt het dat juist adolescenten vaak uitblinken in sport, kunst en creativiteit? De adolescentie is niet alleen een tijd van risico’s en grenzen, maar ook van unieke mogelijkheden.

Gedeelde aandacht: een manier om burn-out en scheiding te voorkomen bij dertigers: https://www.academiepsychodrama.com/publicaties/artikelen/gedeelde-aandacht-manier-voorkomen-burn-out-en-scheiding-dertigers

Een vrouw van 33 jaar,  Franca, vertelt me dat ze moe is, en dat haar hoofd  zo vol zit.  Ze slaapt  steeds slechter. En thuis reageert ze geprikkeld, ongeduldig naar haar twee kinderen en  maakt steeds vaker ruzie met haar man. Haar man denkt erover om bij haar weg te gaan. ‘Hij heeft er genoeg van!’  vertelt ze. Ze werkt als creatief therapeut in de zorg. Ze denkt eraan zich ziek te melden. Als ze me dit vertelt  wordt ze verdrietig want ze houdt van haar werk.

De kwetsbaarheid en veerkracht van ons brein: https://www.academiepsychodrama.com/publicaties/artikelen/de-kwetsbaarheid-en-veerkracht-van-ons-brein

Verhalen vertellen over gebeurtenissen die ons geraakt hebben brengen ons in contact met onze kwetsbaarheid. Onze veerkracht komt tot uiting in de wijze waarop we vorm kunnen geven aan de betekenisgeving van gebeurtenissen in onze verhalen. Zinvolle en samenhangende verhalen maken ons sterk zodat we de wereld kwetsbaar tegemoet kunnen treden bij nieuwe uitdagingen. De bron van kwetsbaarheid en veerkracht is ons brein. We kunnen veel ontdekken over de veerkracht en kwetsbaarheid van ons brein wanneer we ons verdiepen in het ontstaan van trauma’s en hoe trauma’s zich manifesteren in lichaam en geest, en hoe we trauma’s kunnen genezen.

Creattitude: Wie werkt met anderen, werkt met zichzelf
http://us5.forward-to-friend.com/forward/show?u=e6997c42a80b424d6f8f44354&id=5c093a5ea5