Over Mark

Mark de Jonge

Wie ben ik en wat beweegt mij
Het heeft mij vanaf zeer jonge leeftijd geboeid hoe we als mens kunnen samenleven in verbondenheid en co-creatie. Maar ook hoe moeilijk dat is! Wat me daarbij vooral beweegt, zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn werk, is de vraag: hoe kan ieder mens tot zijn of haar recht komen in samenleving met anderen?  Hoe kunnen we daarbij iets betekenen voor elkaar?

Ik voel me betrokken bij hoe we als mens bewegen tussen kwetsbaarheid en veerkracht. Ik ben vaak verrast door de creativiteit van mensen in – soms langdurige – moeilijke situaties; vooral  wanneer ze hun eigen verhaal kunnen vertellen. Ik ben regelmatig onder de indruk van hun moedige gedrag en vindingrijkheid.
Graag breng ik mensen -zowel in coaching als in therapie – in contact met de vitale kracht die ten grondslag kan liggen aan een creatieve en moedige levenshouding in leven en werk. Zo is bij mij de naam voor mijn wijze van begeleiden ontstaan: Creattitude Coaching en Creattitude Therapie

Ik ben geboren in 1957, getrouwd, samen met mijn vrouw heb ik drie volwassen zonen. Sinds bijna 30 jaar sta ik minstens een maal per week op de judomat, elk weekeind geniet ik op mijn wielrennersfiets van de fantastische omgeving van Nijmegen. Met mijn gezin ga ik al 30 jaar naar de westkust van Ierland waar ik een dierbare vriendenkring heb opgebouwd. Verder ben ik een liefhebber van natuur, film, filosofie, taal en schrijven. Inmiddels al veertig jaar beoefen ik diverse vormen van meditatie.

Vanaf 1995  heb ik veel mensen individueel begeleid in hun werk.

Langdurig ben ik in en voor diverse bedrijven en overheidsinstellingen als coach, trainer en opleider actief geweest. Met onder andere implementatie van resultaatgericht management, ontwikkelen van competentie management, en ik heb ervaring als schaduwmanager van directeuren.
Voor werknemers en zelfstandigen ben ik een goede sparringpartner.

Daarnaast verzorg ik arbeidsgerichte coaching, rouwverwerking bij arbeidsmobiliteit en loopbaanbegeleiding.
Ik heb 10 jaar (1995-2005) als opleider en trainer gewerkt  in MBA programma’s voor de Twente School voor Management (Universiteit Twente). Ik onderwees daar ontwikkeling van leerculturen, groepsdynamica, soft skills en leiderschap.
Tijdens deze periode heb ik kennisgemaakt met directeuren en managers van een groot aantal (internationale) bedrijven.
Ik was ook betrokken als opleider en coach bij de Medical MBA en de vraagstukken tussen managers en professionals in de ggz.

mark-opleider

Van de diverse disciplines waar ik in ben opgeleid is psychodrama de methode die sinds vijfentwintig jaar mijn hart heeft gestolen. In psychodrama worden mensen verhalen vertellers, auteurs, regisseurs en acteurs in hun leven en werk. Ze ontwikkelen een veelzijdige en dynamische identiteit. Ze denken meer met gevoel, worden daardoor spontaner, creatiever en effectiever in hun antwoorden op vragen en dilemma’s van zichzelf en hun omgeving.
Het toneel van de psychodramaturg kan het theater zijn, de groepsruimte, de coachstudio, een schoolklas, de kamer van het managementteam, de werkvloer van een bedrijf, de tweede kamer of gewoon op straat.
Samen met Hannah Salomé ben ik grondlegger van de Academie voor Psychodrama en Groepsprocessen. ( www.academiepsychodrama.com )

Sinds 2006 ben  gastdocent  bij de post-gradual opleiding Experientiële en Ontwikkelingsgerichte Kinder- en jeugdpsychotherapie Universiteit Antwerpenlaan. Ik geef les aan de School for Experiential – Dialectical  Psychodrama van em. Prof Leni Verhofstadt-Denéve ( Ghent Universiteit van Antwerpen)

Sinds 2010 werk ik  als docent bij de Rino Nascholing & Opleiding GGZ Noord-Holland en leidt artsen, psychotherapeuten, psychologen en orthopedagogen op in het begeleiden van ‘ kinderen die bijzondere aandacht nodig hebben’ volgens de Floorplay methode, gebaseerd op het werk van de Amerikaanse kinderpsychiater dr. Stanley Greenspan en het Playproject van dr. Rick Solomon.

Ik ben  als certified practitioner (CP) en als opleider psychodrama (TEP) geregistreerd  bij de Nederlands Belgische Examen Stichting voor Psychodrama, Sociometrie, Groepspsychotherapie, Sociodrama en Roltraining.

Al sinds 1984 jaar werk ik met veel plezier in mijn praktijk in Malden (bij Nijmegen). Steeds weer ervaar ik dat ieder mens uniek is. Naast een persoonlijke betrokkenheid van mij als begeleider bied ik je dan ook veel ruimte om jouw verhaal te vertellen. Tegelijkertijd zorg ik voor inzicht, krijg je handvaten en werk ik met een  gestructureerde opbouw  in de begeleiding.

Werkwijze
Je krijgt de gelegenheid om je verhaal te vertellen, beleven en onderzoeken. Waardoor je antwoorden vindt, oplossingen creëert, pijnlijke gebeurtenissen kunt verwerken, keuzes kan maken en nieuwe mogelijkheden ontdekt.

Op praktische wijze ondersteun ik jou om dagelijks met meer plezier te leven, en een zo positief mogelijk  leven samen met anderen te leiden.
Tijdens de gesprekken leer je jezelf beter kennen. Soms kom je ook de  ‘minder goede’ kanten van jezelf onder ogen. Maar daarnaast krijg je meer contact met  positieve eigenschappen en mogelijkheden in jezelf.

Opleiding en interesse
Ik ben opgeleid in lichaamsgerichte therapie, gestalttherapie, narratieve therapie, floorplay, psychodrama, relatietherapie en groepstherapie.
Daarnaast heb ik me al 10 jaar verdiept in cognitieve therapie en positieve psychologie. Reeds veertig jaar beoefen ik diverse vormen van meditatie.

Ervaring
Ik heb veel ervaring met burn-out klachten, traumaverwerking en (complexe) post-traumatische stress stoornis, mensen die seksueel misbruik hebben ervaren, psychosomatische problematiek en relatieproblemen. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen, ook van kinderen, die een autisme spectrum stoornis of ADD dan wel ADHD hebben.